Pareltjes uit de maand januari 2023*
Vogels:
Witbandkruisbek
De soort komt vooral voor in de noordelijke naaldwoudgordel vanaf Oost-Finland, door Siberië tot en met Noord-Amerika. In koude winters met voedselgebrek komen grote aantallen naar het zuiden. Ze eten vooral zaden, knoppen, bessen en schoten van naaldbomen (vooral lariks), maar ook den, berk, els en lijsterbes. De vogel is een zeldzame verschijning in Nederland.
Nachtvlinders:
Oranje dwergspanner
Staat op de rode lijst van bedreigde soorten. In Vlaanderen zeldzaam en achteruitgegaan. Komt vooral voor op zandgronden en in de duinen. Een nachtvlinder die nachtactief is en als waardplant duizendblad heeft. Bezoekt bloemen van oa. kruiskruid en vlinderstruik. Meestal goed te herkennen aan het grote oranje veld op de voorvleugel.
Wilde planten:
Donzige klit
Een vrij zeldzame tweejarige plant die behoort tot de composietenfamilie. Komt van nature voor in Eurazië en bloeit van juni tot augustus: een gedetailleerde beschrijving is te vinden op De Verspreidingsatlas.
Paddenstoelen:
Bloemaardster
Groeit op matig voedselrijke, al dan niet kalkhoudende, zandgronden, houdt van zonnige en droge plaatsen. In de Rode Lijst van 1989 omschreven als bedreigd met uitsterven en hoewel hij sindsdien op meer plekken is gevonden, blijft het een zeldzame verschijning.
Spinachtigen:
Gewone grottenspin
Ieder jaar kiezen 25 Europese landen de spin van het jaar en in 2012 was dat de Gewone grottenspin. Dat ze zeer zeldzaam zijn komt waarschijnlijk omdat ze in donkere vochtige plaatsen leven. Zoals grotten, spelonken en verlaten groeves, maar ook in mergelgroeven, riolen en kelders. Hoewel ze webben maken, jagen ze actief en wel op pissebedden, kevers en duizendpoten (bron: Nature Today, 23 nov. 2011).
*omdat het de eerste nieuwsbrief is, ook vondsten uit de maand ervoor
Met dank aan Brigitte voor het initiatief en samenstelling van de nieuwsbrief
