Wat vind je van het jachtbeheer?

Forum over natuurbeheer en gerelateerde wetgeving
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Bart
Site Admin
Berichten: 17166
Lid geworden op: 20 mar 2021, 16:24
Contacteer:

Wat vind je van het jachtbeheer?

Bericht door Bart »

Motivatie van je antwoord is erg welkom.
vdgiessen
Superuser
Berichten: 17
Lid geworden op: 30 mar 2021, 19:47

Re: Wat vind je van het jachtbeheer?

Bericht door vdgiessen »

Ik probeer wat achtergrondinformatie te geven, zonder volledig te zijn:

Iedere jager in Nederland heeft naast een jachtopleiding ook een meerjarige cursus van grofwild-beheer gevolgd. De jagers worden ingezet door faunabeheereenheden (een samenwerking van agrariërs, particuliere grondbezitters, jagers, natuurorganisaties en overheden). Informatie wat die FBE’s doen kun je hier lezen: https://www.faunabeheereenheid.nl/gelderland/
Terwijl het beheerplan hier te lezen is: https://www.faunabeheereenheid.nl/Porta ... versie.pdf

Naast het beheer (want jacht kun je het eigenlijk niet noemen) heeft de jager vooral ook een signalerende functie, houdt de conditie van de dieren in de gaten (bv. of er ziekte is), maar ook geven ze door als er afval wordt gedumpt en dergelijke. Daarnaast worden ze vaak ingezet om aangereden dieren op te speuren en die (indien nodig) uit hun lijden te halen.

Plezierjacht, in de zin dat men een aantal dieren voor de lol dood bestaat niet in Nederland, omdat in de wet natuurbescherming (Wnb) nauwkeurig is omschreven hoe er een ontheffing moet worden afgegeven door de provincie en wat en hoeveel afgeschoten mag worden. Volgt een jager dat niet op dan heet dat stroperij en is bij de wet verboden.

Wat betreft het beheer. Er is in Nederland geen natuurlijk evenwicht, naast dat veel gebieden zo in stand worden gehouden dat ze (voor de mens) een bepaalde meerwaarde hebben. Zonder beheer zal in eerste instantie zowel rood- als zwartwild exponentieel toenemen met als gevolg minder biodiversiteit omdat ze alles opeten en pas daarna zullen de aantallen verminderen maar zal er ook geen of nauwelijks bossen meer zijn. Een praktijkvoorbeeld zien we bij de Oostvaardersplassen.

Zonder beheer gaan ook de vele dieren door ouderdom of ziekte dood en is zeker niet de meest prettige manier van doodgaan. Bv. door het herkauwen verslijten de kiezen, hierdoor kunnen ze niet meer kauwen en daardoor geen voedsel meer binnenkrijgen en zullen een langzame maar zekere hongerdood sterven. In een natuurlijk evenwicht zijn er roofdieren die deze oude en zieke prooidieren decimeren. Echter er zijn niet voldoende roofdieren, en met de huidige aantallen prooidieren in Nederland moet je al snel aan enkele honderden wolven denken. Iets wat ook pro-wolvenorganisaties niet wenselijk achten.

Mijn conclusie is dan ook dat er dan ook een zekere mate van beheer (door jacht) zal moeten zijn tot er weer een meer natuurlijk evenwicht komt.
Gebruikersavatar
MikoNumeroDuo
Algemene moderator
Berichten: 3846
Lid geworden op: 02 apr 2021, 10:45

Re: Wat vind je van het jachtbeheer?

Bericht door MikoNumeroDuo »

Ja, er moet beheer zijn. Waar ik grote problemen mee heb... volgens de statuten van het Ned. jagers gilde ""moét er wel gejaagd worden omdat er geen natuurlijke predatoren zijn in NL" . Een beetje als" we doen het écht niet voor onze lol, zouden het liever anders zien maar we hebben gewoon geen andere keus". Dan verschijnen er een paar wolven in het land en die vestigen zich nog ook. Half jagend Nederland in rep en roer en "die wolven horen hier niet, moeten áfgeschoten worden !!!" Met helaas als onderliggende reden dat ze bang zijn dat ze hun eigen vriezer minder vol krijgen of minder opbrengsten hebben uit geschoten jachtwild dat naar de poelier gaat. Ik ken best een aantal jagers, weet dat de echt niet allemaal zo zijn, maar weet ook dat een heleboel van hen wél zo zijn...
Marco
Berichten: 1
Lid geworden op: 27 dec 2023, 21:44

Re: Wat vind je van het jachtbeheer?

Bericht door Marco »

Jacht en beheer vormen een onlosmakelijk noodzakelijk geheel, vooral in een dichtbevolkt land als Nederland. De aanwezigheid van diverse diersoorten die zich onbeperkt blijven vermeerderen op menselijke restvoedingsstromen compliceert de situatie. Hoewel de primaire motivatie voor jagers het benutten van wild is, streven zij ook naar het handhaven van ecologisch evenwicht. Daar spant de jager zich het hele jaar voor in.

In het geval van grofwildjagers kan het wegvallen van benutting als een zorgwekkende ontwikkeling worden gezien. Het belang van balans tussen verschillende leeftijdsgroepen en geslachten wordt verder ondermijnd wanneer roofdieren zoals wolven zich manifesteren en de harmonie verstoren, waardoor evenwichtige populaties in korte tijd volledig kunnen verdwijnen.

Kleinwildjagers ervaren soortgelijke uitdagingen, zoals het verdwijnen of verminderen van jachtsoorten door bijvoorbeeld verboden op kraai- en vosbestrijding. Deze beperkingen hebben directe gevolgen voor de biodiversiteit en het ecosysteem.

Daarnaast worden jagers geconfronteerd met financiële lasten en verplichtingen, zoals het meer wekelijks moeten bestrijden van ganzen voor schadetegemoetkoming uitkering aan grondeigenaren. Deze inspanningen worden echter niet beloond, waardoor jagers aanzienlijke kosten dragen zonder compensatie. Voorheen bestond die compensatie uit het mogen benutten van de jachtsoorten.
Plaats reactie

Terug naar “Natuurbeheer en wetgeving”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast