Nieuwsbrief 13

Plaats een reactie

Bevestigingscode
Voer de code exact in zoals deze weergegeven wordt. Alle letters zijn hoofdlettergevoelig.
Smilies
:hearteyes: :saluut: :thinking: :thumbup: :D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

BBCode staat AAN
[img] staat AAN
[flash] staat UIT
[url] staat AAN
Smilies staan AAN

Voorafgaande berichten
   

Als je meer dan één bestand wil bijvoegen, voer dan de details hieronder in.

Weergave uitklappen Voorafgaande berichten: Nieuwsbrief 13

Re: Nieuwsbrief 13

door MikoNumeroDuo » 22 sep 2024, 12:46

Geen idee want daar kom ik niet vaak. Ik weet nog wel van vroeger (. 40 jaar terug) in Oostenrijk in een of ander park, ik denk in Innsbruck, dat daar ook hele kuddes halsbandparkieten rondvlogen. In Zuid-Spanje zag ik Monniksparkieten, die zijn daar ook niet inheems. De kreeften is zoals gezegd een (West?)Europees probleem. De grondels... vast ook in Duitsland. Alles wat met de Rijn verbonden is. In Australië hebben ze, om wat aan het insectenprobleem te doen, Reuzenpadden uitgezet (Rhinella marina). Die beesten zijn écht reusachtig, de naam is terecht (zie onderstaande link) Die bek is groot en gaat vér open. En alles wat erin past... gaat er ook in. Bovendien... de huid en klieren (die grote bulten net achter de kop) zijn giftig. Australische inheemse predatoren (bijv. kroko's varanen, dingo's, grotere reigerachtigen en andere (roof)vogels... als ze er ooit een eten eindigt dat met de dood. En het probleem is nog erger want niet alle predatoren kunnen dergelijke grote prooien aan. Maar... Reuzenpad kan voortplanten. Gemiddelde legselgrootte is 30.000 eitjes. Laten we zeggen plus of min 5-duizend... En die larfjes... zijn giftig !! Kleinere inheemse Australische dieren die zo'n larfje eten.... Reuzen pad en Reuzen probleem dus.

https://www.aljazeera.com/news/2023/1/2 ... lia-dubbed

Re: Nieuwsbrief 13

door Ingrid van den Berg » 22 sep 2024, 12:06

Jeetje...als je het zo opsom gebeurt het best veel.
Dan komt bij mij wel de volgende vraag op, hoe is dat in andere landen dan?

Re: Nieuwsbrief 13

door MikoNumeroDuo » 21 sep 2024, 14:37

No problem. En ik noem een paar voorbeelden maar er zijn er nog wel meer te bedenken. Italiaanse kamsalamander versus onze inheemse salamander. Inheemse ringslang versus andere natrix-(onder)soorten. Halsbandparkieten die niet echt kruisen maar wel onze inheemse (bonte) spechten uit hun holen verdrijven. Grijze eekhoorn die hier nog niet echt een probleem is maar in Engeland grootschalig de daar (en ook hier) inheemse (rode) eekhoorn verdrijft... Het Aziatisch lieveheersbeestje dat in onze glastuinbouw is geïntroduceerd en nu by far de meest algemene soort in Nederland is... Alle Oost-Europese grondelsoorten die door menselijke activiteit (het aanleggen van het Rijn-Donaukanaal) óveral voorkomen, vaak ten koste van de inheemse soorten zoals bijv..de riviergrondel...

Re: Nieuwsbrief 13

door Ingrid van den Berg » 21 sep 2024, 12:45

Goedemiddag Mike,
Interressante tekst Mike, niet echt een positief verhaal, helaas. Maar je hebt zo wel een heel duidelijk beeld geschetst, bedankt!
:thumbup: :D

Re: Nieuwsbrief 13

door MikoNumeroDuo » 20 sep 2024, 12:41

... Het terugbrengen van leefgebieden naar de "oorspronkelijke staat".... als we dat zouden doen dan was zo goed als heel Nederland bedekt met bos. Echt "natuurlijk" habitat hebben we niet meer. Maar ik snap wat je bedoelt. Leefgebied dat ze eens huisvesting bood en dat door verandering minder of niet geschikt is, weer omzetten/aanpassen zodat het wel weer of beter geschikt is voor de soort.
Nee, dat risico is er niet altijd geweest. Wanneer er in Nederland alleen en enkel maar inheemse boomkikkers aanwezig zouden zijn, is alle mogelijke uitwisseling tussen verschillende populaties en prima ding. Daar wordt de soort als geheel beter van.
Maar vermenging met andere soorten (zoals de zuidelijke of oostelijke boomkikker) maakt dat eigenschappen van de ene soort kunnen verschijnen in de inheemse soort. En wanneer die eigenschappen dusdanig zijn dat er een andere kikker ontstaat... verdwijnt dan die soort. Een ander ding is dat "gevoeligheden" uitgewisseld kunnen worden. Zoals bijvoorbeeld bij onze vuursalamanders. Er zijn vuursalamanders met oostelijke herkomst (azie) in NL ontsnapt/losgelaten. Die zijn in aanraking gekomen met onze inheemse vuursalamanders. Die Aziatische dieren leven al miljoenen jaren samen met een schimmel. In die miljoenen jaren hebben zij een weerstand opgebouwd. De Aziatische dieren hebben die schimmel in de NL-vuursalamanderhabitat gebracht. En onze vuursalamander... is kansloos tegen die schimmel. 99,9 procent van onze inheemse populatie is uitgestorven.
Zelfde verhaal met onze Europese rivierkreeft en de geintroduceerde Amerikaanse soorten. Er is nog maar één kleine en afgelegen locatie in NL waar je nog de Europese rivierkreeft kunt vinden. Voor de rest van NL zijn ze allemaal weg, volkomen uitgeroeid. En dit geldt (want de Amerikaanse kreeften zitten door zo goed als heel (west) Europa... ook voor de rest van Europa.
Kortom... het uitwisselen/verplaatsen van soorten van het ene naar het andere gebied is niet altijd even wenselijk. In een gebied waar Bd of chitrid zit (amfibie-bedreigende schimmels) wil je ook niet dat besmette dieren van locatie A naar locatie B gaan.

Re: Nieuwsbrief 13

door Ingrid van den Berg » 20 sep 2024, 08:44

Dank voor je opmerking, tja....daar zeg je wat. Maar is het niet zo dat de natuur en daarmee hun leefgebied in de oorspronkelijke natuurlijke staat wordt terug gebracht en dat dat risico er altijd is geweest en desondanks het soort toch stand heeft gehouden?

Re: Nieuwsbrief 13

door MikoNumeroDuo » 19 sep 2024, 00:19

Noot bij de boomkikker-gebiedsverbinding(en) en genetische uitwisseling... Ja, dat is goed voor soort behoud, de genenpoel moet niet te eenzijdig worden. Maar ook nee, dit is niet altijd wenselijk. Behalve onze eigen in Nederland inheemse boomkikker, Hyla arborea, blijken op diverse plekken in Nederland ook andere dieren te zitten, zoals bijv. de zuidelijke boomkikker H.meridionalis of de oostelijke, H.orientalis. Deze dieren zijn bijvoorbeeld illegaal uitgezet of ergens ontsnapt. Vermenging van die soorten met onze inheemse boomkikker is niet wenselijk.

Re: Nieuwsbrief 13

door Ingrid van den Berg » 18 sep 2024, 21:08

Ine schreef: 18 sep 2024, 18:33 Je hebt er weer een mooie Parelnieuwsbrief van gemaakt.
Dankjewel,Ingrid!!
Dank je Ine, graag gedaan!

Re: Nieuwsbrief 13

door Ingrid van den Berg » 18 sep 2024, 21:08

MikoNumeroDuo schreef: 18 sep 2024, 14:23 Mooie items weer :-D
Dank je Mike, leuk dat je de items waardeer

Re: Nieuwsbrief 13

door Ine » 18 sep 2024, 18:33

Je hebt er weer een mooie Parelnieuwsbrief van gemaakt.
Dankjewel,Ingrid!!

Omhoog